yli 60 min
noin 15 hlö
Piirakat
22 joulukuun, 2023
Jouluaattoon on enää kaksi yötä! Kerkesin juuri ja juuri luomaan jouluun uuden reseptin, ja tästä tuli ihana! Tälle joululle halusin valmistaa jotain kevyttä ja raikasta kahvipöytään tarjottavaksi, joten sitä tämä jouluinen puolukka-pannacottapiirakka on.
Piirakka valmistuu TODELLA helposti, voit tehdä sen jo edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan ja koristella vasta tarjoulupäivänä. Piirakasta saa myös gluteenittoman vaihtamalla pohjan piparit gluteenittomiksi. Täytteen kerma lämmitetään kattilassa sokerin kanssa ja tähän lisätään kreikkalainen jogurtti, täyte on valmis! Piirakkaan ihanaa raikkautta tuo jäiset puolukat. Nämä hyödynnetään jäisenä, joten muista käyttää suomalaisia puolukoita. Piirakka jähmettyy liivatteen avulla jääkaapissa tai nopeammin pakkasessa. Halutessasi koristeeksi valmistuu kauniit huurteiset rosmariinioksat.
Reseptin myötä haluan toivottaa rauhallista ja herkullista joulua teille kaikille <3
Jouluinen puolukka-pannacottapiirakka
keksipohja:
230 g piparit
100 g voi tai margariini
pannacotta-täyte:
3 kpl liivate
4 dl vispikerma
1 dl sokeri
1 rkl vaniljasokeri
200 g kreikkalainen jogurtti
100 g jäiset suomalaiset puolukat
huurteiset rosmariinit:
1 kpl kananmunan valkuainen
1-2 dl Siro hienosokeri
tuoreat rosmariinioksat
Koristeeksi piparimuruja sekä puolukoita sulatteina.
Työvaiheet
Pingoita noin 24 cm irtopohjavuoan väliin leivinpaperi, aseta reunoille reunakalvo tai leivinpaperisuikale ja suihkauta vuokasray pinnalle. Mikäli sinulta löytyy irtopohjainen piirakkavuoka voit käyttää myös sitä..
Valmista keksipohja murskaamalla keksit hienoksi muruksi. Sulata voi ja lisää keksien joukkoon, sekoita tasaiseksi massaksi.
Kaada keksimassa vuokaan, painele massa tasaisesti pohjalle sekä reunoille. Nosta kylmään odottamaan.
…
Valmista pannacotta-täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan (ainakin noin 5 min).
Mittaa 2 dl vispikermaa kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Kuumenna miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri on kokonann sulanut ja kerma kuumaa. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon vaniljasokeri.
Purista liivate lehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita kerman joukkoon. Kaada loput vispikermat joukkoon ja sekoita.
Mittaa lopuksi kreikkalainen jogurtti sekaan ja sekoita tasaiseki vispilän avulla.
Kaada jäiset puolut vuokaan keksipohjan päälle ja kaada pannacotta-täyte puolukoiden päälle.
Nosta piirakka kylmään jähmettymään, kunnes täyte on kokonaan jähmettynyt (pakkaessa muutama tunti tai jääkaapissa yön yli).
…
Valmista huurteiset rosmariinit. Sivele rosmariinioksat pullasudin avulla kananmunanvalkuaisella. Kaada Siro hienosokeri lautasella ja kierrittele oksia keyesti sokerissa. Ripottele lopuksiai päälle sokeria. Jätä leivinpaperin päälle kuivumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Poista hyytynyt piirakka vuoasta ja koristele rosmariinioksilla, sulatetuilla puolukoilla sekä piparin muruilla.