1h 30 min + lepoaika
10 hlö
Suolaiset leivonnaiset
13 joulukuun, 2020
Jouluun on enää 11 yötä! Sen kunniaksi ja joulustressiä ehkäistekseni suunnittelin teille jouluisen voileipäkakun reseptin.
Jouluna pöytä täyttyy erilaisista ruoista enemmän ja vähemmän. Monilla onkin omia perinteitä ruokailuun liittyen muodostunut jopa sukupolvien takaa. Meidän joulupöytään kuuluu ehdottomasti erilaiset kalat, joten tästä lähti ajatus tähän jouluiseen lohivoileipäkakkuun.
Tässä kakussa pohjana toimii tummista joululimppu viipaleista kasattu pohja, mikä tekeekin tästä varsin jouluisen. Täyteläistä lohitäytettä löytyy kolmesta välistä ja leipäkerroksia kakusta löytyy neljä. Kakku on hyvä koota jo edelisenä päivän, jotta se kerkeää tekeytymään kylmässä. Kuorruttaminen on helppo ja nopea hoitaa tarjoulupäivänä valmiiksi. Koristeluun voi käyttää niin paljon mielikuvitusta kuin vain haluaa!
Tässä olisi erittäin helppotekoinen ja ehdottomasti herkullinen suolainen kakku joulun herkkupöytään! Miksi joulukakun pitäisi siis olla makea kakku 😉
Lohi-limppuvoileipäkakku joulupöytään
Lohitäyte:
225 g savustettu ruodoton kirjolohifilee (ilman nahkaa)
200 g tilli tuorejuusto
200 g aurinkokuivattu tomaatti tuorejuusto
120 g smetana
1/2 lime
1/2 pieni punasipuli
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
Leipäpohja:
1,5 pussia Vaasan tumma joululimppu viipaloitu
Kostuttamiseen kevyt maitoa
Kuorrute:
2 dl vispikermaa
200 g maustamaton tuorejuusto
ripaus valkopippuria
Koristeluun:
kylmäsavulohi viipaleet
viikunoita
granaattiomena
tuore rosmariini
limppu paloja
mustapippurirouhe
Työvaiheet
Valmista lohitäyte ensin.
Sekoita tuorejuustot sekä smetana notkeaksi kulhossa.
Irroita lohi nahastaan ja lisää tuorejuustoseokseen, sekoita.
Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja lisää sekaan.
Purista puolikkaasta limestä mehut seokseen ja sekoita tasaiseksi.
Mausta suolalla ja valkopippurilla makusi mukaan, jätä täyte odottamaan.
Kokoa vuoka täyttöä varten valmiiksi.
Laita irtopohjavuokaan kaksi pitkää kelmua toistensa päälle ristiin (kelmua pitää olla runsaasta kaikkien reunojen yli, jotta se riittää kokonaan täytetyn kakun ympärille).
Aloita täyttäminen leikkaamalla limppuviipaleista reunat pois.
Asettele ensimmäinen leipäkerros vuoan pohjalle, leikkaa leivistä sopivia paloja jotta saat koko pohjan peitetty leivillä, melkein kuin palapeliä pelaisi 😉 (samalla saat kelmun asetettua paremmin vuoan reunoille kun pohja painaa kelmua).
Kostuta pohja maidolla pullasudin avulla.
Kaada lohitäytteestä 1/3 alimman pohjan päälle ja tasoita. Muista katsoa että kelmu pysyy reunoilla.
Asettele toinen leipäkerros täytteen päälle niin ettei täytettä näy, kostuta kerros.
Kaada lohitäytteestä jälleen 1/3 toiseen täyteväliin.
Asettele kolmas leipäkerros täytteen päälle ja kostuta jälleen.
Kaada loput täytteet viimeiseen eli kolmanteen täyteväliin.
Kasaa leivistä kansikerros täytteen päälle ja kostuta viimeisen kerran.
Kelmua pitäisi olla vielä reunojen yli, joten vedä nämä kakun päälle, jotta koko kakku on nyt kelmutettu.
Aseta kakun päälle painoksi jotain ja nosta kakku yön yli kylmään tekeytymään.
Jatka kakun tekoa seuraavana päivänä.
Valmista kuorrute.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Notkista tuorejuusto vatkaamalla se omassa kulhossa, lisää sekaan vatkattu kerma ja sekoita.
Mausta kuorrute valkopippurilla oman maun mukaan.
Kuorruta kakku, nostele kuorrutettu kakun päälle ja tasoita lastan avulla, kuorruta reunat ja tasoita lastalla.
Koristele kakku haluamallasi tavalla.
Nauti joulun suolaisesta kakusta esimerkiksi kotikaljan kanssa 🙂