noin 2 h
20 hlö
Kakut
06 maaliskuun, 2021
Ensi viikon maanantaina vietetään naistenpäivää, joten eiköhän tämän kunniaksi ole kakkureseptin aika!
Vaikka nyt onkin talvi ja mansikkakermakakut yhdistetään kesään, niin kuka nainen tai kuka muukaan ei mansikkakermakakusta tykkäisi ympäri vuoden! Tässä siis reseptini perinteiseen mansikkakermakkuun.
Kakkupohja on tehty gluteenittomaksi 0,8-ohjeella, eli munien paino on kerrottu 0,8:lla. Tämä tulos toimii sokerin ja jauhojen painona. Mikäli kakkupohjan haluat tehdä normaaleilla vehnäjauhoilla, kannattaa munien paino kertoa 0,75:llä. Kakkupohjat teen yleensä aina PME merkkiseen kakkuvuokaan, mutta hätätapauksessa käytän myös muita vuokia. Tästä pohjasta tulee melko korkea, joten vähennä munien määrää, mikäli teet matalaan vuokaan pohjan.
Talvella suomalaisia tuoreita mansikoita kerta ei saa, niin kakun väliin tehdään suomalaisista pakastemansikoista mansikkasose. Tuoreita, mutta ulkomaalaisia mansikoita on mukava lisätä kermaseoksen joukkoon paloina, mikäli haluaa. Kakku kuorrutetaan kermalla ruusupursoituksien kera.
Herkullista naistenpäivää!
Mansikkakermakakku gluteenittomana
Gluteeniton sokerikakkupohja 0,8-ohjeella:
PME korkeareunainen kakkuvuokaan 20cm
5 kpl kananmunia
sokeria
Sunnuntain gluteeniton jauhoseos
vuokaspray
Mansikkasose: (kakun sisälle)
250 g suomalaiset pakastemansikat
1,5 dl tomusokeri
Kermatäyte: (kakun sisälle)
4 dl kuohukerma
125 g mascarpone
1,5 dl tomusokeri
200 g tuoreet mansikat
Kuorrute ja koristelu:
6 dl vispikerma
2 dl tomusokeri
tuoreita mansikoita
kiiviä
Kakun täyttäminen
noin 2 dl vettä
3 rkl vaniljasokeri
Työvaiheet
Mansikkasose: (kakun sisälle)
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Riko munat kulhoon ja punnitse niiden paino.
Kerro munien paino 0,8 ja lisää munien joukkoon tämän verran sokeria.
Vatkaa muna-sokeriseos kovaksi vaahdoksi, älä hätäile vaan käytä tähän aikaa! (yleiskoneella 15 minuuttia vähintään).
Punnitse jauhoja saman verran kuin sokeria omaan kulhoon.
Lisää jauhot kolmessa osassa valmiiseen muna-sokerivaahtoon siivilää tai sihtiä apuna käyttäen. Kääntele jauhot varovasti joukkoon nuolijalla, ei koneella.
Suihkauta vuokapray kakkuvuokaan.
Kaada taikina vuokaan ja nosta uunin alatasolle.
Paista uunissa 30-45 min riippuen uunin tehosta. ÄLÄ avaa uunin luukkua, kuin vasta aivan lopussa. Testaa kakun kypsyys tikulla. Nosta kakku pois uunista, mikäli tikkuun ei jää taikinaa.
Anna hetki jäähtyä vuoassa ja kumoa sitten kakku jäähdytysritilan päälle jäähtymään.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään osaan.
Kermatäyte: (kakun sisälle)
Sulata mansikat.
Valuta mansikoista ylimääräinen neste siivilän avulla pois.
Soseuta mansikat sauvasekoittimella tai haarukalla.
Lisää tomusokeri ja sekoita.
Kermatäyte: (kakun sisälle)
Vatkaa kuohukerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Notkista mascarpone vatkaimella ja lisää joukkoon tomusokeri, sekoita tasaiseksi.
Kääntele vatkattu kerma mascarponen sekaan nuolijalla.
Pilko mansikat paloiksi ja lisää kermaseokseen.
Kuorrute ja koristelu:
Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi.
Kakun täyttäminen
Aseta yksi (alin) pohja tarjoilulautaselle.
Kostuta pohja vedellä + vaniljasokerilla. Alin pohja ei tarvitse kostutusta kovin paljoa, koska painoa tulee päälle.
Levitä mansikkasosetta pohjan päälle lusikalla.
Tämän jälkeen nostele kermatäytettä päälle ja levittele tasaiseksi. Nosta seuraava pohjalevy päälle ja kostuta se.
Toista seuraava kerrosväli samalla tavalla ja nosta pohjalevy päälle ja kostuta se.
Toista kolmanteen kerrosväliin samat jälleen. Nosta kansi päälle ja kostuta kansi hyvin.
Vie kakku hetkeksi kylmään.
Kuorruta kakku kuorrutteella kevyesti ja tasoita pinta tasaiseksi.
Laita tämän jälkeen loput kuorrutteet pursotinpussiin missä tähtitylla. Pursoita kakunreunan ympäri ruusuja aloittaen kakun alareunasta.
Koristele kakku mansikoilla ja kiiveillä.