+ 1h
Pellillinen
Kakut
Resepti toteutettu yhteistyössä Sunnuntai kanssa.
Pääsiäinen kolkuttelee jo oven takana ja nyt viimeistään on hyvä hetki miettiä mitä leipoa pääiseksi. Omasta mielestä pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti keltainen väri, suklaamunat ja raikkaat maut! Näistä ideoista syntyikin tämän vuoden pääsiäisen britakakku.
Tämä helppo kakku valmistetaan piirakan tavoin uunipellille, mistä se leikataan ja kasataan kakuksi. Pohjana on mehevä porkkanapiirakka, minkä päältä löytyy britakakulle ominainen rapea marenki. Kakku täytetään ja kuorrutetaan raikkaalla appelsiinitäytteellä ja koristellaan suklaamunilla. Kakun voi leipoa hyvissä ajoin ennen herkkuttelua, sillä sen maku vain paranee kylmässä.
Leipomisen välissä ja pääsiäistä odotellessä, käy kurkkaamassa Sunnuntai -nettisivuilta haastatteluni: Koko Suomi Leipoo -voittajan Marin pääsiäisbrita (sunnuntai.fi). Kyseisille sivuille sekä tottakai myös tänne blogiini tullaan julkaisemaan myös muita herkullisa reseptejä kuluvan vuoden aikana Toivottavasti löydät näistä oman suosikkisi!
Herkullista pääsiäistä kaikille!
Pääsiäisbritakakku
Porkkanapiirakka:
1 dl sokeri
2 dl fariinisokeri
3 kpl kananmuna
3 dl Sunnuntai juokseva rypsiöljyvalmiste
5 dl Sunnuntai täysjyvävehnäjauhot
1 tl sooda
1 tl leivinjauhe
1 tl suola
5-6 dl porkkanaraaste (noin 3 isoa porkkanaa)
100 g saksanpähkinät
Marenki: (Porkkanapiirakan päälle)
4 kpl kananmunan valkuaiset
2 dl sokeri
Appelsiinitäyte: (kakun täytteeksi ja päälle kuorrutukseen)
2 dl vispikerma
400 g maustamaton tuorejuusto
1 dl appelsiinin kuoriraaste (3 kpl appelsiini)
1,5 dl appelsiinin tuorepuristettumehu
1,5 dl tomusokeri
Työvaiheet
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Sekoita porkkanapiirakan sokerit, munat ja Sunnuntai juokseva rypsiöljyvalmiste käsivatkaimella sekaisin.
Yhdistä ja sekoita porkkanapiirakan kuivataineet keskenään, lisää nämä muutamassa erässä kokoajan vatkaamalla muna-sokeriseokseen.
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja pilko pähkinät. Lisää aineet taikinaan ja sekoita nuolijalla tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (30x40cm) ja levitä tasaiseksi. Jätä taikina odottamaan pöydälle hetkeksi ja valmista marenki.
Erottele kananmunan valkuaiset keltuaisista (keltuaista ei saa jäädä joukkoon yhtään). Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi käsivatkaimella tai yleiskoneella (yli 5 minuuttia).
Lisää sokeri vähitellen kovan vaahdon joukkoon kokoajan vatkaten. Marenki on valmis, kun sokeri on sekoitettu joukkoon.
Nostele valmis marenki porkkanapiirakkataikinan päälle nuolijalla ja levittele tasaisesti, mutta varovasti koko piiraan päälle.
Paista uunin keskitasolla noin 25 minuutti uunin tehosta riippuen.
Marenki saa paistaessa kauniin vaalean ruskean sävyn, porkkanapiirakan kypsyyden voit varmistaa tikulla tai veitsellä halkaisemalla keskelle loven.
Nosta piirakka uunista ja anna jäähtyvä pellillä hetki, siirrä leivinpaperin avulla pöydälle jäähtymään täysin.
Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi.
Pese appelsiinit hyvin ja raasta niiden kuoret hienoksi raasteeksi, purista sen jälkeen appelsiineista tarvittava mehu.
Notkista tuorejuusto pehmeäksi vatkaimella ja lisää appelsiiniraaste sekä -mehu joukkoon, sekoita.
Lisää tomusokeri muutamassa erässä ja sekoita vatkaimella tasaiseksi.
Kääntele vaahdotettu kerma joukkoon nuolijan avulla.
Laita valmis täyte pursotinpussiin, mikäli haluat.
Kakun täyttäminen
Leikkaa jäähtynyt porkkanabrita-piirakka keskeltä kahteen yhtä suureen osaan. Nosta toinen osa tarjoilulautaselle.
Pursota tai levitä appelsiinitäytteestä puolet pohjan päälle ja nosta toinen piirakan osa päälle.
Pursota tai levitä loput täytteestä kannen päälle.
Koriste Pääsiäisbritakakku haluamallasi tavalla, kuten esimerkiksi erilaisilla pääsiäismunilla.
Herkuttele!