top of page

Punajuurikakku keksisydämellä

Aerial View of Baking Ingredients

1 h 45 min

+10 hlö

Kuivakakut

07 tammikuun, 2021

Koko Suomi leipoo kuudennessa jaksossa aiheena meillä oli hävikkileivonta. Kuten edellisessä postauksessa kirjoitin, en leiponut suunnittelemaani kahvikakkua vain päädyin leipomaan punajuurikakun ilman reseptiä. Käy siis lukemassa edellinen postaus ”Koko Suomi leipoo jakso 6: Herkkuja hävikistä”, mikäli et sitä vielä ole lukenut. Nyt vihdoin pääsen jakamaan myös sen oikean kakun reseptin, minkä olin suunnitellut tähän kyseiseen taidonnäytetehtävään!


Ennen kilpailua saadussa tehtävänannossa kyseisen taidonnäytetehtävään piti suunnitella kahvikakku, mikä sisälsi yhtä vapaasti valittavaa juuresta ja sitä tuli käyttää kakussa, kuorrutteessa sekä koristelussa. Valitsin itselleni punajuuren. Kakkua suunnittelin ja leivon aika monta kertaa, jotta löysin hyvän maun kakulle. Lopulliseen reseptiini olin tyytyväinen, mutta ongelmaksi muodostui kakun irti saaminen ehjänä vuoasta.. Leivonta-aika oli tunti ja 45 minuuttia, mikä riitti itselle juuri ja juuri pienen riskin kera, nimittäin 2/3 lopullisen reseptin leivonta kokeilusta kakkuni jäi vuokaan täysin kiinni. Kakun kun tuli olla uunissa melko kauan (50-60 minuuttia), joten se piti saada nopeasti uuniin, jotta se kerkeisi jäähtymään vuoassa ja irtoaisi vuoasta nätisti pois. Muutoksille ei ollut enää aikaa, vaan oli pakko toivoa, että se ei jumitu vuokaan itse kilpailutilanteessa. Muun muassa näiden syiden sekä hävikkihaasteen takia päätin kilpailussa leipoa jotain muuta, koska siihen annettiin mahdollisuus.


Nyt kun kotikeittiössä ei ole tällainen kiire, kakku irtoaa vuoasta oikein näppärästi 😃 Vuoan hyvä voitelu ja korppujauhotus sekä riittävä jäähtymisaika vuoassa takaavat sen, ettei kakku jää vuokaan kiinni. Punajuuren ansiosta kakku on maultaan mehevä, eikä ollenkaan kuiva. Kakkua leikatessa sisältä löytyy yllätyksenä suklainen keksisydän, mikä tekee kakusta hieman erilaisen normaaliin kahvikakkuun verrattuna. Kakku ei tarvitse kuorrutetta ollenkaan, mikäli tätä ei halua. Kakun maku paranee päivä päivältä paremmaksi ja lisäksi tämän kakun voi myös pakastaa odottamaan herkkuhetkiä, itsellä tätä löytyy edelleen pakkasesta kesän jäljiltä 😃


Tähän kakkuun olin ja olen edelleen erittäin tyytyväinen ja vihdoin saan tämän reseptin jakaa myös teille!

Punajuurikakku keksisydämellä

Keksitaikina kakun sisälle:

120 g            voi (huoneenlämpöinen)

1,5 dl             fariinisokeri

1 tl                 suola

2 tl                vaniljasokeri

½ tl                leivinjauhe

2 dl               vehnäjauho

½ dl               kaakaojauho

1 dl                perunajauho (pinnalle)

 

Punajuurikahvikakku:

2 dl               punajuuriraaste

5 dl               vehnäjauhot

3 dl               sokeri

80 g              kurpitsansiemenet

1 tl                 sooda

1 tl                 suola

½ tl                jauhettu neilikka

1 prk              kermaviili

2 kpl              kananmunaa

1 dl                auringonkukkaöljy

70 g               voita voiteluun

Noin 2 dl       korppujauhot

 

Punajuurikuorrute:

200 g            Philadelphia maustamaton tuorejuusto

1-2 dl             tomusokeri

1 kpl               punajuuri

 

Koristelu: Punajuuriruusut

2 kpl              punajuuri

kourallinen   viinisuolaheinää

Työvaiheet

 

  1.  Valmista keksitaikina ensin.

  2. Vatkaa voi ja fariinisokeri kuohkeaksi vatkaimella.

  3. Lisää kaikki loput aineet sekaan ja sekoita huolella.

  4. Pyöritä taikinasta pieniä palloja ja nosta lautaselle. Vie kylmään hetkeksi odottamaan ja valmista tässä vaiheessa punajuurikahvikakku.


    ….

  5. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

  6. Raasta punajuuret hienoksi raasteeksi, jauha kurpitsansiemenet tehosekoittimella jauheeksi.

  7. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, kurpitsansiemenjauhe, sooda, suola ja neilikka.

  8. Yhdistä punajuuriraaste kermaviiliin ja lisää seos kuiva-aineseokseen.

  9. Lisää munat yksitellen ja lopuksi ruokaöljy, sekoita tasaiseksi.

  10. Voitele vuoka voilla ja korppujauhota se hyvin.

  11. Kaada 2/3 taikinasta vuoan pohjalle.

  12. Pyöräytä keksitaikinapallot  perunajauhoissa ja asettele ne vuokaan taikinan päälle vierekkäin  koko vuoan ympäri.

  13. Kaada loput täytteet vuokaan niin, ettei keksitaikinnapallot peittyvät kokonaan.

  14. Paista 175 astetta noin 50-60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys tikulla.

  15. Ylijääneet keksitaikinapallot voit litistää pyöreiksi kekseiksi ja paistaa uunissa kekseiksi.

  16. Anna hetki jäähtyä vuoassa (10-15 minuuttia), kippaa tarjoilulautaselle ja annan jäähtyä.


    ….

  17.  Valmista punajuurikuorrute.

  18. Kuori ja raasta punajuuri. Siivilöi ja painele siitä neste mukiin.

  19. Notkista tuorejuusto, lisää tomusokerista 1dl ja sekoita.

  20. Lisää punajuurimehua vähitellen ja sekoita.

  21. Mikäli seos jää liian kiinteäksi lisää mehua, mikäli liian löysäksi lisää sokeria.

  22. Laita kuorrute pursotinpussiin.

  23. Kuorruta jäähtyneen kakun päälle ja keksien päälle.


    ….

  24. Valmista lopuksi vielä koristeeksi tulevat punajuuriruusut.

  25. Kuori punajuuret tasaiseksi.

  26. Leikkaa juuriosa pois tasaiseksi pinnaksi.

  27. Leikkaa terävällä veitsellä ulkoreunasta puoliympyrän muotoinen lohkare tasoitetulta pinnalta aloittaen(tasainen pinta tulee olemaan ruusun yläosa). Älä leikkaa pohjaan asti, tästä tulee ruusun uloin terälehti. Toista kokonaan punajuuren ympäri.

  28. Kaiverra seuraavaksi sisäosasta muutaman millin verran punajuurta pois.

  29. Toista uudestaan terälehdet sisäosasta leikkaamalla jälleen puoliympyrän muotoinen lohkare (älä leikkaa pohjaanasti) koko punajuuren ympäri. Kaiverra jälleen seuraavasta välistä muutama milli punajuurta pois.

  30. Toista näitä kahta kunnes pääset keskukseen asti.

  31. Laita ruusuun 2-3 hammastikkua pohjalla.

  32. Asettele ruusut kuorrutetun kahvikakun keskelle koloon tikkujen varaan (ettei tipu koloon)

  33. Koriste ja piilota tyhjä kolo viinisuolaheinillä.

Kommentit

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page