Koko Suomi leipoo jakso 7: Kakkua kansalle!

Seitsemäs Koko Suomi leipoo jakso vei meidät makumatkalle Eurooppaan. Taidonnäytetehtävän resepti löytyy tämän tekstin alhaalta.

Päivä käynnistyi jälleen teknisellä tehtävällä ja luvassa oli tällä kertaa uppopaistamista. Tehtävänä oli nimittäin valmistaa 12 kappaletta Sisilialaisia Stracciatella cannoileita. Cannolit eivät sanoneet minulle ennestään yhtään mitään. Cannoileiden sisälle tuli valmistaa appelsiinifluidi sekä stracciatellavaahto ja päälle koristeeksi kandeeratut appelsiinit. Aikaa tehtävän suorittamiseen oli tunti 15 minuuttia. Muiden leipureiden kanssa päättelimme käsinkorjatusta ajasta, että leivonta-aikaa oli meiltä hieman vähennetty, mutta totuutta emme tiedä ;).

Itse resepti ei ollut vaikea, mutta lyhyt aika teki siitä melko haastavan. Kerkesin valmistamaan kaikki vaaditut 12 cannolia, mutta kyllä tuli kiire! Kaikki cannolini eivät pysyneet paistossa kiinni vaan avautuivat, mikä tietenkään ei ollut tarkoitus. Tuomari antoikin tähän tehtävän jälkeen vilkin, että pieni paino paisteassa leivosten päälle tai itse pitää esimerkiksi haarukalla leivosta paikalla, niin se ei pääse aukeamaan. Täytteeksi tulleet appelsiinifluidi sekä stracciatellavaahto onnistuivat, mutta kiireessä appelsiinifluidia en muutamaan cannoliin kerennyt laittamaan. Koristeeksi tulleet kandeeratut appelsiinit kerkesin suoraan sanottuna heittämään leivosten päälle juuri ennen kuin aika loppui. Leivosten ulkonäköön en ollut tyytyväinen, mutta olin tyytyväinen siihen, että sain vaaditun määrän leivoksia valmiiksi edes jotenkin. 

Toimaroinnissa huomasin, että olinkin ainut kuka oli saanut vaaditun määrän leivoksia tarjoilulautaselle. ulkoisesti kauneimmasta päästä ne eivät kyllä tainneet ollu 😀 Tuomareilta sain palautteeksi, että leivosten kuori oli tosi hyvä sekä täytteet maistuvat. Lisäksi sain kiitosta siitä, että tehtävä oli mahdollista suorittaa annetussa ajassa. Olin palautteeseen todella tyytyväinen! Lopputuloksena sain teknisen tehtävän ykkössijan jälleen, kelpo suoritus ja ansaittu ykkösija kuulema!! Tästä olikin hyvä jatkaa kohti taidonnäytehtävää.

Näiden herkullisten Stracciatella cannoleiden ohje löytyy tutusta paikasta eli MTV:n nettisivuilta:  https://www.mtvuutiset.fi/makuja/reseptit/resepti/koko-suomi-leipoo-stracciatella-cannolit/8033482#gs.qm3qrr

Päivän taidonnäytetehtävänä oli valmistaa Marie Antoineten inspiroimana aamupalakakku neljälle hengelle. Aamupalakakun tuli sisältää useita kerroksia sekä koristelussa tuli olla vähintään kahta erilaista pursoitusta tai spritsausta. Aikaa tehtävän suorittamiseen oli tunti 45 minuuttia.

Itse suunnittelema aamupalakakkuni oli kymmenenkerroksinen Mustikkainen maapähkinäkakku. Kakkuun tuli todella ohut hunajainen kakkupohja, joka toiseen väliin mustikkakreemi sekä tuoreita mustikoita ja joka toiseen väliin maapähkinävoitäyte sekä paahdettuja maapahkinöitä. Kakku kuorrutettiin myös mustikkakreemillä, millä myös pursoitukset tehtiin. Koristeeksi kakun päälle tuli vielä violetit syötävät pitsikoristeet. 

Kilpailussa kakkuni onnistui muuten, mutta yksi tehtävän vaatimuksista eli pursoitukset epäonnistuivat. Lisäksi kakku oli neljälle hengelle ehkä hieman ylimitoitettu ;). Syynä pursoitusten epäonnistumiseen oli se, mustikkakreemin survotut mustikat olivat jääneet liian isoiksi sattumiksi ja näin ollen ne juuttuivat pieneen tyllaan tukkien sen kokonaan. Alunperin olin siis suunnitellut käyttäväni pientä tyllaa pursoituksiin, mutta koska tyllaan tuli tukos, jouduin vaihtamaan tyllan isompaan ja pursoittamaan jotain mikä onnistuisi. Ulkoisesti tämäkään kakku ei nyt oikein onnistunut, mutta muuten olin siihen tyytyväinen. Tuomaroinnissa sain palautetta hyvästä pohjasta sekä siitä, että käytettyjen raaka-aineiden maut tulivat hyvin esille, eikä sokeri jyrännyt kaikkea. Resepti kakkuun ja koristeisiin löytyy alhaalta.

Päivän tähtileipuriksi kruunattiin Linnea upealla macaron-kakullaan ja kisan joutui jättämään tällä kertaa ihana Zanni. Zannin romahtanut kakku harmitti meitä kaikkia, mutta kisa on kisa.

Meitä kotileipureita on tosiaan jäljellä enää viisi! Ensi viikon maanantaina 18.1 jatketaan siis entistä jännittyneemmin leipomista jälleen klo 20:00 maikkarilla.

 

Mustikkainen maapähkinäkakku

 

Hunajainen kakkupohja

3                    kananmunaa

1 ¾ dl              juokseva hunaja

2 tl                 sooda

1 tl                  väkiviinietikka

4 ½ dl            vehnäjauhot

 

  • Laita uuni lämpenemään kiertoilmalla 175 asteeseen.
  • Sekoita munat ja hunaja huolellisesti vatkaimella.
  • Lisää sooda ja etikka, sekoita.
  • Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita taikina hyvin tasaiseksi.
  • Jaa taikina kolmelle uunipellille leivinpaperin päälle, levitä taikinat ohueksi levyksi nuolijan avulla.
  • Paista 175 asteessa kiertoilmalla noin 5-8 minuuttia, vaihda peltien paikkoja puolessa välissä. Pohjat saavat hieman väriä.
  • Anna taikinoiden hetki jäähtyä. Nosta leivinpaperin kanssa pois pelliltä.
  • Leikkaa veitsellä jokaisesta pohjalevystä 3 ympyrää: käytä apuna kulhoa minkä halkaisija on noin 13 cm.
  • Leikkaa ylimääräisistä paloista vielä yksi ympyrä, kokoamalla se osista. Nyt sinulla on 10 pohjalevy-ympyrää.
  • Irrota palat varovasti leivinpaperista ja nosta palat jäähdytysritilän päälle odottamaan.

Mustikkakreemi

250 g            voi (huoneenlämpöinen)

5 dl                tomusokeri

150 g             tuorejuusto

2 dl                mustikka, pakaste

 

  • Lämmitä mustikat mikrossa, paseeraa ne lävikössä ja laita neste odottamaan ja jäähtymään.
  • Soseuta sauvasekoittimella paseeratut mustikat hienoksi.
  • Vaahdota voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Lisää tuorejuusto sekaan ja sekoita hyvin.
  • Lisää seokseen paseeratut mustikat ja  jäähtynyttä mustikka nestettä hieman, neste ei saa olla kuumaa! Sekoita reippaasti.
  • Jätä odottamaan hetkeksi.

 

Maapähkinävoitäyte

1 dl                  maapähkinävoi (huoneenlämpöinen)

200 g             Creme fraishe

100g               hasselpähkinöitä

 

  • Rouhi hasselpähkinät veitsellä ja paahda niitä pannulla kunnes saavat kauniin ruskean värin.
  • Sekoita muut aineet huolella vatkaimella tasaiseksi.

 

Pitsikoristeet kakun päälle

90 ml             vettä

40 ml             rypsiöljy

10 g                vehnäjauhoja

tippa violettia geeliväriä

 

  • Sekoita kaikki aineet reippaasti sekaisin.
  • Paista pieni tilkka kerrallaan paistinpannulla, kunnes muuttunut rapeaksi.
  • Nosta jäähtymään paperin päälle.

 

Kakun täyttäminen ja koristelu

noin 200 g             metsämustikka, tuore

 

  • Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle.
  • Aloita täyttäminen maapähkinävoitäytteellä. Levitä täytettä ohuelti kokolevylle palettiveitsin avulla. Ripottele päälle paahdettuja pähkinöitä.
  • Nosta seuraava pohja päälle ja täytä nyt vuorostaan mustikkakreemillä ohut kerros. Täytettä saa mennä hieman reunojen yli.
  • Asettele tuoreita mustikoita kreemin päälle. Nosta jälleen pohjalevy päälle.
  • Toista täyttämistä samalla tavalla, joka toinen väli, kunnes saat viimeisenä kannen päälle.
  • Levitä mustikkakreemiä kannen päälle ja tasoita palettiveitsellä.
  • Levitä kreemi myös reunoille ja tasoita palettiveitsellä.
  • Laita loput kreemit kahteen pursotinpussiin ja pursoita haluamallasi tavalla.
  • Asettele jäähtyneet pitsikoristeet kakun päälle.

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

}

Valmistusaika

1 h 45 min

Annosmäärä

+ 4 hlö

15 tammikuun, 2021

Löydä myös muita reseptejä

Mehevä omenapiirakka

Mehevä omenapiirakka

Parhaista parhain omena piirakka! Mehevä pohja, omenainen sisus ja päältä rapea omenapiirakka valmistuu yksinkertaisesti ja helposti.

Paistettu marjajuustokakku

Paistettu marjajuustokakku

Mehevä marjakakku valmistuu piirakkataikinan ja tuorejuustotäytteen yhdistelmästä vaivattomasti. Varo, tämä vie kielen mennessään!

Mustaherukka-mutakakku

Mustaherukka-mutakakku

Marjasesonki viinimarjojen osalta on nyt kuumimmillaan! Itse käytän marjoja paljon ihan sellaisenaan puuron kanssa,...

Yhteystiedot

Tilaa kakku, jätä terveiset tai kerro ideoita leivontaan liittyen:

Mari@saamarinkakut.fi

Turku

11 + 7 =