Koko Suomi leipoo jakso 9: Leipä leipurin tiellä pitää

Jälleen kerran pääsimme makumatkalle, nimittäin teekutsuille Englantiin!

Yhdeksännen jakson teknisessä tehtävässä meillä oli leipoa kolme erilaista koristesämpylää (yhteensä 18 leipää) sekä valmistaa näille kaveriksi ruskistettu voivaahto. Aikaa tehtävän suorittamiseen annettiin tunti 30 minuuttia, eli melkoisen vähän. Taikina leivottiin yhdessä osassa, mistä sitten muovailtiin nämä erilaiset sämpylät. Haasteita tehtävään loi ehdottomasti annettu aika ja resepti. Resepti oli muuten helppo, mutta se vaati jos jonkin verran pähkäilyä leipien muodosta. Lisäksi piti itse miettiä missä järjestyksessä leivät kannattaa valmistaa. Kuten televisiosta voi päätellä, teknisissä tehtävissä ei kerrota uunin lämpötilaa tai paistoaikaa, joten tämä piti itse tai yhdessä 😉 osata päätellä.

Omat sämpyläni onnistuivat jokseenkin. Tajusin leipien muodon, mutta paisto tuotti hankaluuksia. Sain leivät aivan viimeisillä sekunneilla pois uunista, joten hieman minua jännitti olivatko ne edes kypsiä. Voivaahdon tekeminen ei tuottanut ongelmia. Tuomarointiin menimme kaikki ei niin varmoin fiiliksin, sillä kaikki me pelkäsimme omien leipiemme kypsyyttä, lisäksi osa ei kerennyt saamaan leipiä valmiiksi.

Tuomaroinnissa sain palautetta hieman kovista solmusämpylöistä, mutta leipien oikeaa muotoa ja oikeaa määrää kehuttiin. Lisäksi paahdettu voi oli koko joukon paras ja tämä voivaahto oli kyllä todella hyvää. Ansaitsin näillä tuotteilla teknisen tehtävän ykkössijan!

Ohjeen tähän tekniseen tehtävään löydät jälleen MTV sivuilta:

Koko Suomi leipoo: Koristesämpylät – Reseptit – MTVuutiset.fi

 

Tekninen tehtävä: Pehtoorin pusupullat. Kuva: Anna K. Greus

Taidonnäytetehtävässä vuorossa oli tällä kertaa valmistaa englantilainen teetarjotin kuudelle hengelle. Teetarjottimelta piti löytyä täytetyt leivät, pienet makeat petit fours sekä skonssit kahdella lisukkeella. Aikaa tämän tehtävän suorittamiseen oli huimat tunti 45 minuuttia.

Oma tee tarjottimeni eli Kesäillan-teehetki sisälsi kesän yrttiset juustoleivät, suolaisen makeat skonssit laku-mascarponekermalla sekä oman maan mansikoilla ja vadelmilla. Lisäksi makeana herkkuna tarjottimelta löytyi suussa sulavat pistaasi-suklaa petit foursit. Resepti näihin kaikkii löytyvät tämän teksin alhaalta. Suunnitteluvaiheessa yksi vaikeimmista tuotteista keksiä oli tämän tehtävän pieni petit fours-leivos. Hankaluuksia itselle tuotti se, minkä kokoinen tämän kuuluu oikein olla, ei ollut hajuakaan…

Omaan suoritukseeni olin melko tyytyväinen. Jännitystä ja pelkoa tehtävän suorittamiseen loi ehdottomasti annettu lyhyt aika, joten olin todella helpottunut kun sain kaikki tuotteet valmiiksi tarjottimelle. Pieniä mutkiakin mahtui mukaan, nimittäin skonssien täyte ei aivan ollut sitä mitä suunnittelin. Lakritsikastikkeeseeni tuli ilmeisesti liian vähän nestettä ja näinollen kastike muuttuikin kovaksi liisteriksi. Piti siis kehitellä nopeasti jotain muuta tarjolle. 

Tuomaroinnista sain palautetta muun muassa siitä, että leipäni olivat mukavan pehmeät syötäväksi, mutta juusto oli ehkä hieman dominoiva. Lisäksi Pistaasi-suklaa petit foursit olivat liian isoja petit fourseiksi, kuten osasin arvatakin 😀

Päivän päätteeksi tähtileipuriksi kruunattiin Linnea, kun taas kotiin joutui lähtemään Anne. Kuvauspäivänä tämä oli perjantai ja muistan kuinka väsynyt sitä oli tuon koko päivän ja varsinkin sen päivän päätteeksi. Onneksi tästä alkoi viikonloppu, joten pääsimme kaikki kotiin lepäämään ja keräämään voimia kohti semifinaalia. Kuinkakohan moni meistä mahtoi leipoa tuona viikonloppua, minä ainakin XD

Nyt meitä on tosiaan jäljellä enää neljä, Pihla, Linnea, Timo ja minä! Maanantaina 1.2.2021 leipominen jatkuu siis semifinaalin merkiessä maikkarilla kello 20!

Kesäillan teehetki

Yrttileipä

3 ½ dl             Sunnuntai rouheinen sämpyläjauhoja

2 tl                 leivinjauhe

1 tl                  suola

2 tl                 yrttiseos välimeren (Meira, kuivat)

2 dl               mozzarellaraaste

½ dl               ruokaöljy

2 ½ dl            maito

 

  • Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  • Sekoita jauhot, suola ja yrttiseos keskenään.
  • Lisää taikinaan juusto, öljy ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
  • Levitä taikinasta leivinpaperille ympyrä (halkaisija noin 25cm, ei liian ohut).
  • Paista uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, anna hetki jäähtyä.
  • Leikkaa 6 kpl noin 5 cm ympyrämuotilla palaset.
  • Halkaise veitsellä palanen keskeltä: kansi ja pohja osat.

 

Yrttinen täyte

50 g               tuorejuusto

1                     kesäsipuli varrellinen punainen

1 dl                 tuore timjami silputtuna

1 tl                  mustapippurirouhe

80 g              parmesaanilastuja

50 g              tuorejuusto pursoituksiin

 

  • Leikkaa sipuli pieniksi paloiksi ja timjami pieneksi silpuksi.
  • Sekoita vatkaimella kaikki aineet sekaisin.
  • Levitä levite pohjan päälle veitsellä ja paina kansi kevyesti päälle.
  • Pursoita kannen päälle hieman levitettä ja laita koristeeksi muutama timjami.
  • Nosta tarjoilulautaselle ja vie kylmään.

 

Skonssit

4 dl               vehnäjauhoja

1 tl                 leivinjauhe

1 tl                 sooda

1 tl                 vaniljasokeri

1 tl                 suola

50 g              voi

2 dl               piimä

3 rkl               kuivatut vadelmat

1                    kananmuna voiteluun

                     vehnäjauhot kaulimiseen

 

  • Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään.
  • Nypi voi jauhojen joukkoon
  • Lisää piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  • Levitä taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli noin 3cm paksuisiksi.
  • Jauhota noin 5 cm pyöreä muotti, paina muotilla taikinasta kuusi ympyrää (älä pyöritä muottia.
  • Nosta leivokset leivinpaperin päälle ja voitele munalla pullasudin avulla.
  • Paista uunin keskitasossa noin 8 minuuttia.
  • Anna hetki jäähtyä, nosta tarjoilulautaselle ja sihtaa tomusokeri päälle.

 

Punainen marjasose

150 g             mansikkaa

70 g              vadelmaa

1 tl                 vaniljasokeri

1 tl                 vaniljakreemijauhe

1 rkl                kardemumma

 

  • Survo marjat sauvasekoittimella.
  • Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.
  • Kaada kulhoon, aseta muutama kokonainen marja päälle

 

Mascarponekerma + lakukastike

1 dl                vispikerma

150 g             mascarpone

2 tl                 vaniljasokeri

100 g             lakuja

1 dl                vettä

 

  • Mittaa laku ja vesi kattilaan, kiehauta kunnes lakut ovat liuenneet, anna jäähtyä.
  • Vatkaa kerma vaahdoksi ja notkista mascarpone, yhdistä ja lisää sokeri.
  • Lisää lakukastike.

 

Pistaasi-suklaa petit fours

100 g             voi (huoneenlämpöinen)

½ dl               sokeri

4 rkl               juokseva hunaja

2                    kananmunaa

2,5 dl             Sunnuntai erikoisvehnäjauhot

2 tl                 leivinjauhe

70 g               valkosuklaa

100 g             tummasuklaa

2 dl                kuoritut pistaasipähkinät

100g              tummasuklaa (koristeluun)

50g                kuoritut pistaasipähkinät (koristeluun)

 

  • Vaahdota voi, sokeri ja hunaja, lisää munat yksitellen.
  • Rouhi suklaat pieniksi ja sekoita joukkoon, lisää pistaasit myös.
  • Sekoita jauhot keskenään ja lisää taikinaan.
  • Kaada taikina noin 20 x 25 cm vuoalle.
  • Paista keskitasolla 180 asteessa noin 20 minuuttia.
  • Anna hetki jäähtyä, leikkaa noin 5cm ympyrämuotilla leivospalat.
  • Sulata suklaasta ⅔ Ja raasta loput ⅓ pieneksi, sekoittele jotta kaikki suklaat sulaa.
  • Levitä leivinpaperille ja ripottele pistaasipähkinät päälle, vie kylmään hetkeksi.
  • Kun suklaa on jähmettynyt, pilko paloja ja liimaa tuorejuuston avulla leivoksen kylkeen.

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

}

Valmistusaika

1 h 45 min

Annosmäärä

6 hlö

tammikuu 29, 2021

Yhteystiedot

Tilaa kakku, jätä terveiset tai kerro ideoita leivontaan liittyen:

Mari@saamarinkakut.fi

Turku

8 + 12 =