Koko Suomi leipoo jakso 10: Parhaista parhaat!

Minä olen FINAALISSA!!!!

Eilinen semifinaali oli melkoinen tahtojen taistelu! Huh! Päivä alkoi haastavalla teknisellä tehtävällä, missä tehtävänä oli valmistaa Paris Brest. Eli tuulihattukakku, minkä väliin tuli mustaherukka-anishilloke, praline sekä mantelikerma. Aikaa tehtävän suorittamiseen annettiin puolitoista tuntia.

Haasteita mukaan mahtui todella paljon! Itselle yksi isoin haaste oli ehdottomasti se, etten ollut ikinä leiponut tuulihattutaikinaa.. Muistan kun mietin ennen kuvauksiin lähtöä, että tuulihattuja pitäisi leipoa edes kerran. No kuinkas minulle kävikään, en ikinä niitä muistanut tai kerennyt leipomaan. Tässä tehtävässä olisi ehdottomasti ollut hyötyä, jos tuulihattutaikinan teko olisi ollut tuttua. No asiallehan ei voinut mitään enää teltassa, vaan oli pakko leipoa ja toivoa parasta.  Haastetta toi myös se, että reseptissämme ei jälleen kerran kerrottu uunin lämpötilaa tai paistoaikaa, joten näitä pähkäilimme kovin yhdessä. Kaikki teimme saman virheen ja paistoimme kakkuja liian korkealla lämmöllä liian vähän aikaa, oikea tapa olisi ollut miedompi uunin lämpötila ja pidempi paistoaika.

Oma kakkuni ei nyt aivan nappiin mennyt. Kuten pelkäsin, jäi pohja sisältä hieman raaáksi. Pralineen olin todella tyytyväinen ja siitä tuli erittäin herkullista, lisäksi myös mustaherukkahilloke onnistui. Mantelivaahto epäonnistui sitten totaalisesti. Vatkasin kermaa yksinkertaisesti liian vähän aikaa. Kerma ei ollut riittävästi vaahtoutunut, kun siihen lisäsi manteli-suklaaseoksen se pienikin vaahto lässähti kasaan. Vaahtoni oli siis löysää velliä, mitä ei todellakaan voinut pursoittaa. Täyttäessä kakkua laitoin pralinea tarkoituksella runsaasti kakun väliin, koska vaahto oli niin löysää. Pralinen avulla sain tehtyä reunat, jotta tuo olematon vaahto ei valunut reunoja pitkin kakun välistä pois 😀

Tuomarointiin mentiin kieltämättä hyvin jännittynein fiiliksin. Tuomareilta sain palautetta kakun hyvästä väristä, mutta kakun kypsyys ei saanut kehuja.  Maut olivat onneksi kakussa kohdillaan. Tällä kertaa olin teknisen tehtävän kolmas. Eipä auttanut muu kuin unohtaa tekninen tehtävä ja pyrkiä parempaan suoritukseen taidonnäytteessä!

Reseptin tekniseen tehtävään löydät MTV sivuilta: Koko Suomi leipoo: Paris Brest ”Kilpapyörän rengas” – Reseptit – MTVuutiset.fi

Tekninen tehtävä: Pehtoorin pusupullat. Kuva: Anna K. Greus

Taidonnäytetehtävänä semifinaalissa oli leipoa oma bravuurikakku 2,0 versiona. Olimme siis hakuvaiheessa suunnitelleet ja leiponeet oman bravuurikakkumme ja nyt tehtävä oli kehittää tästä kakusta parempi versio.  Aikaa tehtävän suorittamiseen oli kaksi tuntia.

Oma bravuurikakkuni oli appelsiini-suklaakakku. Alkuperäisessä kakussa minulla oli  täytteenä suklaakreemi ja appelsiinimarmeladi ja kuorruteena oli marenkivoikreemiä. Kehittelin kakusta 2,0 version, lisäämässä suklaakreemin kaveriksi appelsiinimoussen, marmeladin vaihdoin appelsiinicurdiin ja tekstuuria kakkuun tuomaan lisäsin kakun sisällä mantelilastun. Kourrutteeseen eli marenkivoikreemiin lisäsin appelsiiniä ja koristeeksi valmistin vielä karamelisoidut appelsiinit. Oikeastaan vain kakkupohja ja suklaakreemi pysyivät alkuperäisen suunnitelman mukaisena. Reseptini tähän lopulliseen appelsiini-suklaa bravuurikakkuuni löytyy jälleen tekstin alta.

Tehtävä meni itselläni todella hyvin ja yksinkertaisesti olin kakkuuni todella tyytyväinen. Mielestäni siitä tuli nätti, paljon nätimpi mitä olin harjoitellut! Mutta aina löytyy jotain korjattavaa ja niin kävi myös nyt. Nimittäin appelsiinicurdini jäi keittäessä hieman liian löysäksi. Tätä olisi pitänyt keittää hieman kauemmin, jotta se olisi sakeutunut nopeammin tai mikäli kakku olisi saanut olla kylmässä pidempään curdi olisi varmasti sakeutunut, mutta näin tällä kertaa.

Tuomarointiin menin hyvillä fiiliksillä, olin kakkuuni tyytyväinen ja mikäli kakkuni ei riitä finaaliin, en voi asialle mitään. Tuomareilta sain palautetta onnistuneista appelsiinikoristeista, kakun maku oli miellyttävä ja appelsiinin maku oli sika hyvä, mutta mantelilastu olisi voinut olla hieman ohuempi. Hyvin meni!!

Ilokseni päivän päätteeksi sain koko kauden viimeisen tähtileipurin tittelin! Miten upea päätös tällä vaiherikkaalle päivälle ja pääsin FINAALIIN!!! Niin uskomatonta, huhhuh! Ikävä kyllä viimeisenä teltan joutui jättämään Timo. Finaaliin pääsimme siis minä, Linnea sekä Pihla!

Kauden päätösjakso nähdään ensi viikon maanantaina 8.2.2021 todella hurjassa finaalissa! 

Appelsiini-suklaakakku

 

Appelsiinikakkupohja:

5 kpl               Kananmuna

300 g             Sokeri

300 g             Voi

1,9 dl               Tuorepuristettu appelsiinimehu (noin 3 kpl appelsiinia)

300 g             Vehnäjauhot

2,25 tl             Leivinjauhe

Vuokaspray

 

  • Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  • Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi yleiskoneella.
  • Sulata voi mikrossa.
  • Purista appelsiinimehut kulhoon: 1,9 dl + 1rkl + 2 tl
  • Yhdistä jauhot kulhoon ja sekoita.
  • Lisää sulatettu voi ja appelsiinimehu munavaahdon joukkoon pienellä teholla koko ajan sekoittaen.
  • Lisää jauhot sekaan koko ajan sekoittaen.
  • Laita kolmen 20 cm kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja suihkauta vuokasray reunoille.
  • Jaa taikina näihin kolmeen vuokaan tasan.
  • Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Valmista appelsiinicurd ja karamelisoidut appelsiinit sekä mantelilastu. Kokeile kakun kypsyys tikulla.
  • Anna hetki jäähtyä vuoissa, kaada jäähtymään, vie hetkeksi kylmään. Valmista suklaakreemi ja mousse.

 

Appelsiinicurd:

1 kpl                Isohko appelsiini

3,5 dl              Tomusokeri

2 kpl               Kananmunan keltuainen

50 g               Voi

 

  • Raasta appelsiinin kuori ja purista sen mehu kattilaan.
  • Lisää sekaan tomusokeri ja kananmunan keltuaiset.
  • Kuumenna seosta sekoitellen, anna kiehua, kunnes seos sakenee.
  • Nosta kattila pois liedeltä ja lisää voi paloina joukkoon, sekoittele jotta voi sulaa.
  • Kaada curd kulhoon ja anna jäähtyä.

 

Karamelisoidut appelsiinit:  Koristeeksi

1                     Isohko appelsiini

2 dl                Vettä

2 dl                Sokeria

 

  • Viipaloi appelsiini noin puolen sentin paksuisiksi paloiksi, ainakin 10 kpl viipaleita.
  • Mittaa isolle paistinpannulle sokeri ja vesi, kiehauta.
  • Lisää appelsiini viipaleet, anna olla noin 20 minuutti keskilämmöllä. Kääntele aina välillä.
  • Lämmitä uuni 100 asteeseen kiertoilmalla.
  • Nosta appelsiinin ritilän päälle, laita uunipelti leivinpaperin kanssa alle.
  • Anna olla uunissa 30 – 60 minuuttia.
  • Nosta lautaselle jäähtymään.

 

Mantelilastu: Kakun sisälle

80 g           Mantelihiuteleet

70 g           Margariini

1,5 rkl          Vehnäjauhot

1,5 rkl          Maito

 

  • Mittää kaikki aineet kattilaan.
  • Kiehauta kunnes seos on tasainen.
  • Leikkaa 20cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
  • Levitä manteliseos vuoan pohjalle tasaiseksi.
  • Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia kunnes saanut väriä.
  • Anna hetki jäähtyä vuoassa, irroita vuoasta, jätä jäähtymään.

 

Tuhti suklaakreemi:

150 g              Tumma suklaa

250 g             Philadelphia maustamaton tuorejuusto

2,5 dl              Tomusokeri

 

  • Sulata suklaa, anna hetki jäähtyä.
  • Lisää tuorejuusto, sekoita.
  • Lisää tomusokeri ja sekoita.
  • Laita 2/3 kreemistä pursotinpussiin, jätä loput kulhoon.

 

Appelsiinimousse:

2 kpl              Liivatelehti

1 dl                 Kuohukerma

200 g            Appelsiini tuorejuusto

50 g              Appelsiini jugurtti

1,5 tl               Vaniljasokeri

1 rkl                Tuorepuristettu appelsiininmehu

 

  • Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
  • Vaahdota kerma kuohkeaksi. Kiehauta appelsiinimehu mikrossa, sulata liivatteet sekaan.
  • Notkista tuorejuusto, lisää jugurtti ja sokeri, lisää liivateseos koko ajan vatkaten.
  • Kääntele kerma sekaan.  

Kakun täyttö:

  • Aseta yksi kakkupohjakerros tarjoululautaselle ja kostuta se appelsiinimehulla.
  • Levitä suklaakreemi palettiveitsellä pohjalle ja pursoita ulkoreunan ympäri.
  • Levitä appelsiinicurd pursoitetun suklaakreemin sisäpuolelle.
  • Kaada appelsiinicurdin päälle appelsiinimousse. Suklaakreemi toimii ”ulkoreunana” ja pitää täytteet sisällään. 
  • Nosta seuraava pohjakerros päälle ja toista täyttö samalla tavalla.
  • Aseta mantelilastu täyttämisen jäljeen ja nosta mantelilastun päälle kakun päällimmäinen kerros.
  • Kostuta myös kansi, vie kylmään odottamaan kuorrutetta.

Marenkivoikreemi:  Kuorrutus + koristelu

160 g (5-6kpl) Kananmunan valkuainen

3 dl                  Siro hieno sokeri

300g                Huoneenlämpöinen voi

2 tl                    Tuorepuristettu appelsiininmehu

1 kpl                  Appelsiini

kourallinen    harsokukkia

 

  • Mittaa valkuaiset ja sokeri metallikulhoon, laita kulho vettä sisältävän kattilan päälle (vesi ei saa koskea kulhon pohjaan) Laita kiehumaan.
  • Vatkaa valkuaisia käsivatkaimella, kunnes seos on 60 asteista.
  • Kaada valkuaisseos yleiskoneen kulhoon ja vatkaa täydellä teholla huoneenlämpöiseksi (5-10 minuuttia)
  • Pienennä tehoa, lisää voi pieninä nokareina yksitellen joukkoon, sekoittele hetki.
  • Raasta appelsiinin kuori.
  • Kun seos on kuohkea ja sileä lisää appelsiinimehu ja appelsiininkuori sekaan ja sekoita tasaiseksi.
  • Levitä kakun päälle palettiveitsen avulla.
  • Laita loput kreemit pursotin pussiin ja pursota kuvioita kakun reunaan.
  • Koristele kakun reuna karamelisoiduilla appelsiineilla alhaalta ylös viistosti.
  • Asettele harsokukkia appelsiinien väliin.

 

1 Kommentti

  1. Graeme Willis

    Having read this I thought it was very enlightening.

    I appreciate you taking the time and energy to put this content
    together.
    I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments.

    But so what, it was still worthwhile!

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

}

Valmistusaika

2 h

Annosmäärä

+ 10 hlö

helmikuu 02, 2021

Yhteystiedot

Tilaa kakku, jätä terveiset tai kerro ideoita leivontaan liittyen:

Mari@saamarinkakut.fi

Turku

14 + 6 =