Vapun parhaat munkit!

Itsetehdyt munkit kuuluvat ehdottomasti vappuun! Nyt on aika valmistautua munkkien paistoon, sillä parhaiden itsetehtyjen munkkien ohje tulee tässä 😉

Täydelliset munkit ovat sisältä pehmeät ja päältä rapeat, juuri kuten nämä olivat. Nämä munkit valmistet osittain fariinisokerista, mikä takaa munkeille herkullisen maun. Normaaliin pullataikinaan nähden hiivaa niihin käytetään hieman vähemmän ja taikinaan lisätään myös leivinjauhetta. Kananmunaa tähän pullataikinaan ei lisätä ollenkaan!

Munkit kohotetaan muodossaan, eikä taikinana. Itse kävin ostamassa Ikeasta leivonta muottisetin, millä sai täydellisen muotoiset munkit, mikäli sinulla ei ole muotteja voit toki hyödyntää laseja yms. Anna munkkien nousta rauhassa, omani nousivat melkein kaksi tuntia kylmässä uunissa. Toki voit nopeuttaa nostatusta, kun laitat munkit esim hieman lämpimään uuniin (50 astetta) noin 45 min – 1h. Munkkien paistossa on syytä olla tarkkana ja varovainen. Pidä lämpömittari kokoajan öljyssä ja muista kellottaa munkkien paisto sekunttikellolla, näin saat parhaat munkit!

Nämä munkit olivat T Ä Y D E L L I S E T! Munkit olivat vastapaistettuna ehkä jopa liiankin hyviä, rapeita päältä, sisältä pehmeitä. Seuraavan päivän munkit olivat edelleen hyviä, ne pysyivät pehmeinä, mutta rapeus toki oli hävinnyt.

Loppuviikosta luvassa myös helppo ja nopea munkki ohje 🙂

Salmiakku-daimjuustokakku

Parhaat munkit

noin 17 kpl

Munkit:

5 dl          maito

25 g         tuorehiiva

1 dl            sokeri

1 dl            fariinisokeri

1 tl             vaniljasokeri

13-14 dl     vehnäjauhot

2 tl            leivinjauhe

130 g        pehmeä voi

1 rkl           suola

 

Paistamiseen ja viimeistelyyn:

1-1,5 l        rypsiöljy

Siro-hienosokeri

 

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää joukkoon sokerit.
  • Sekoita leivinjauhe yhteen desiin vehnäjauhoja ja lisää maitoseokseen. Mittaa sekaan vielä 5dl vehnäjauhoja ja sekoita tasaiseksi. Lisää pehmeä voi sekä suola, sekoita.
  • Lisää loput jauhot (7-8 dl) vähitellen, vaivaa yleiskoneella (tai käsin), kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista (yleiskoneella noin 10 minuutin vaivaus). Anna taikinan levätä kulhossa peitettynä noin 15 min.
  • Leikkaa odotellessa leivinpaperit uunipellin päälle ja öljyä paperit kevyesti öljyllä.
  • Kippaa taikina jauhoitetulle pöydälle ja kaulaa taikinasta noin 2 cm paksu taikinalevy. Paina levystä muotilla (tai lasilla yms) halkaisijaltaan noin 9 cm kokoisia ympyröitä ja siirrä palat uunipellille leivinpaperin päälle. Irrota lopuksi ympyröistä keskusta 3 cm muotilla. Yhdistä pienet palat jäljellä olevaan taikinaan ja hyödynnä koko taikina munkeiksi.
  • Peitä liinalla ja jätä nousemaan 1-1,5h esimerkiksi kylmään uuniin. (Omani taisivat nousta jopa 2h).
  • Kuumenna öljy noin 175-180 asteiseksi. Öljyn määrä riippuu kattilan koosta, mikäli kattila on kovin iso ja laakea tarvitset öljyä enemmän. Muista seurata öljyn lämpötilaa kokoajan!
  • Paista munkit: Upota munkit öljyyn niin että ensin upotat öljyyn kohonneen puolen eli munkin yläpuolen, näin munkki pääsee kohoamaan öljyssä paremmin. Paista molemmin puolin noin 2 minuuttia. Muista käyttää sekunttikelloa!
  • Nosta paistetut munkit talouspaperin päälle kuivumaan.
  • Viimeistele munkit pöyrittämällä ne sokerissa.

4 Kommentit

  1. Riitta-Liisa Snällström

    TULEEKO SUOLAA TOSIAAN NOIN PALJON VAI ONKO PAINOVIRHE???
    KOLMINKERTAINEN MÄÄRÄ. RKL=3TL

    Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

}

Valmistusaika

yli 60 min

Annosmäärä

noin 17 munkkia

26 huhtikuun, 2023

Löydä myös muita reseptejä

Mehevä omenapiirakka

Mehevä omenapiirakka

Parhaista parhain omena piirakka! Mehevä pohja, omenainen sisus ja päältä rapea omenapiirakka valmistuu yksinkertaisesti ja helposti.

Paistettu marjajuustokakku

Paistettu marjajuustokakku

Mehevä marjakakku valmistuu piirakkataikinan ja tuorejuustotäytteen yhdistelmästä vaivattomasti. Varo, tämä vie kielen mennessään!

Mustaherukka-mutakakku

Mustaherukka-mutakakku

Marjasesonki viinimarjojen osalta on nyt kuumimmillaan! Itse käytän marjoja paljon ihan sellaisenaan puuron kanssa,...

Yhteystiedot

Tilaa kakku, jätä terveiset tai kerro ideoita leivontaan liittyen:

Mari@saamarinkakut.fi

Turku

8 + 12 =